Villa Ensin huoneistot

Villa Ensi sijaitsee Eiran kaupunginosassa Merikadun varrella, omalla 1080 m² viihtyisällä lehtipuiden varjostamalla tontilla. Tontti rajoittuu pohjoisessa ja idässä puistoon, etelässä avautuu esteetön näkymä Suomenlahdelle.

Helsingin Eirassa sijaitseva kaunis jugendrakennus on korjattu täydellisesti ja muutettu 16 asuntoa käsittäväksi palvelutaloksi. Muutostyöt on tehty pieteetillä rakennuksen arvo ja tyyli säilyttäen. Erkkerit, kaari-ikkunat ja parvekkeet antavat jokaiselle huoneistolle oman persoonallisen ilmeensä. Suuri huonekorkeus antaa asunnoille ilmavuutta ja avaruutta.

Huoneistokoot vaihtelevat 25,5 neliömetristä 60 neliömetriin, ja ne on suunniteltu yhden ja kahden henkilön käyttöön. Jokaiseen asuntoon kuuluu oma keittokomero ja tilava kylpyhuone. Yksiöissä on makuualkovi. Sisustusmateriaalit on valittu huolella. Koko huoneiston aputiloineen voi tarvittaessa muuntaa liikuntaesteisille soveltuvaksi. Asunnon kuukausivuokra vaihtelee sijainnin ja koon mukaan.

Pohjapiirros

Pohjakerros

A Ruokasali

B Oleskelu, kirjasto

C Saunaosasto

D Varasto

1. kerros

1 1h + kk, 25,0 m²

2 2h + kk, 43,3 m² + parveke

3 2h + kk, 39,5 m²

4 2h + kk, 45,5 m²

5 2h + kk, 60,0 m² + pihayhteys

6 2h + kk, 50,0 m²

2. kerros

8 2h + kv + parveke, 40,0 m²

9 2h + kk + parveke, 57,0 m²

10 2h + kk, 33,5 m²

11 2h + kk, 39,0 m²

12 2h + kk, 54,5 m²

14 2h + kk + erkkeri, 50,0 m²

3. kerros

15 2h + kk + 2 terassia, 55,0 m² omistus

16 1h + kk + kattoterassi, 37,0 m²

17 2h + kk + kattoterassi, 41,0 m² 

18 2h + kk + vh + kattoterassi, 54,5 m² 

Rakennus

Villa Ensi sijaitsee Eiran kaupunginosassa Merikadun varrella, omalla 1080 m² viihtyisällä lehtipuiden varjostamalla tontilla. Tontti rajoittuu pohjoisessa ja idässä puistoon, etelässä avautuu esteetön näkymä Suomenlahdelle.

Jugendtyylisessä rakennuksessa on runsaasti kauniita yksityiskohtia: erkkereitä, torneja ja parvekkeita. Pääsisäänkäynnin yllä kaartuu koristeellinen katos ja pääovea ympäröivät kauniit lasimaalaukset ja reliefit. ruotsalaisen J. Sörensen-Ringin patsaat ”Äitiyden ilo” ja ”Näkemiin” sijoittuvat sisäänkäynnin molemmin puolin. Puutarhassa on myös romanttinen huvimaja, jonne johtaa silta ensimmäisestä kerroksesta ja tontin länsikulmaa vartioi Viktor Janssonin veistos ”Valmis/taistelija”.

Villa Ensin historia alkaa vuosisadan alkupuolella, jolloin liikemies Uno Staudingerin ja hänen vaimonsa Johannan tytär Ensi syntyi kuopiolaisten Rytkösten sisarusten ylläpitämässä synnytyslaitoksessa, joka sijaitsi tavallisessa asuinrakennuksessa Helsingin Kapteeninkadulla. Tuolloin Uno Staudinger päätti rakentaa uuden, ajanmukaisen synnytyssairaalan Ida ja Maria Rytkösen käyttöön.

Rakennuksen arkkitehtina toimi Selim A. Lindqvist, joka muutamaa vuotta aiemmin oli suunnitellut Staudingerin perheen asuintalon Villa Johannan Laivurinkadun varrelle. Sairaala valmistui vuonna 1912 ja sai nimensä Staudingerin tyttären mukaan. 1930-luvun alussa rakennus muutettiin yhdeksän huoneiston asuintaloksi, johon muuttivat mm. nimensä talolle antanut rouva Ensi Karasuo os. Staudinger perheineen. Vuonna 1994 Villa Ensin historiassa alkoi uusi vaihe. Talo kunnostettiin palvelutaloksi, ja ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon kevättalvella 1995.